De Opstap is uniek

Een cursist vertelt wat De Opstap zo speciaal maakt

Tekening Tekst en tekeningen door een cursist  –  januari 2023
De Opstap is uniek. Het is het enige moment in de week dat ik echt onder de mensen ben. Vanwege mijn gezondheid ben ik de rest van de week meestal alleen. Soms spreek ik wel eens met een vriendin af. Dit geeft me tegelijkertijd veel stress, aangezien ik soms op het laatste moment moet afzeggen of het bezoek alweer snel moet afbreken. Bij De Opstap is dat anders, ik weet dat ik mag afzeggen, en dat geeft veel minder druk. Ook is het heel fijn dat ik weet hoe laat de cursus eindigt, zodat ik minder snel over mijn grenzen ga, door te lang te blijven. In de praktijk lukt het me gelukkig toch om heel vaak te komen. Ik heb er echt veel voor over om zo min mogelijk lessen te missen.

Aankomen in het Claverhuis is vanaf het moment van binnenkomst een warme aangelegenheid. We worden persoonlijk verwelkomd aan de bar waar we een lekker warm drankje ontvangen. Vervolgens worden we begroet door onze docent Ina, die altijd goed gehumeurd is en erg meeleeft met iedereen.

Ina zorgt voor een hele fijne sfeer in het lokaal. Ze is enthousiast over de opdrachten en over ons werk. Ze weet ons altijd goede tips te geven en ons uit te dagen en te stimuleren. Ze neemt ook steeds de moeite om mee te denken als ik vragen heb over werk dat ik thuis op eigen houtje maak. Tegelijkertijd zorgt ze voor rust in het lokaal en voor luchtige gespreksonderwerpen.

Door mijn ziekte ben ik helaas gestopt met werken, ik ga nooit meer op vakantie en kom amper aan hobby’s toe. Maar door De Opstap slaag ik er toch in om tenminste een hobby in leven te houden en daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ik vind de opdrachten zo inspirerend dat ik vaak thuis aan de keukentafel eraan doorwerk. Hierdoor slaag ik erin mezelf net even wat verder uit te dagen dan dat ik normaal zou doen. Ik vind dan afleiding van mijn pijnklachten en ik voel dan gewoon dat ik echt goed bezig ben. Logisch dat ik De Opstap daar enorm dankbaar voor ben!

Het contact met groepsleden is ook een bron van positiviteit. Laatst vierden we Sinterklaas en dat was zo gezellig. Ik heb al jaren dit soort festiviteiten aan me voorbij laten gaan maar dit jaar vond ik het zo bijzonder dat ik toch mee heb kunnen doen. Ook ben ik laatst op de Vrije Werkplaats beland aan de Mauritskade. Daar voelde het ook als een warm bad, zo fijn ook om toch ergens deel van uit te maken.

Houtskool tekeningIk ben niets dan positief over De Opstap. Het zorgt ervoor dat wanneer ik door de stad of fiets, ik anders naar de omgeving kijk. De mooie, schilderachtige taferelen vallen veel meer op, vooral op de terugweg van de cursus. Dan heb ik echt het gevoel dat ik in een film zit, een film vol prachtige beelden die het tekenen en schilderen waard zijn. Door De Opstap leer ik mijn focus te verleggen op de positievere kanten van het leven.

Tenslotte vind ik De Opstap zo speciaal, omdat alles zo enorm goed georganiseerd is. Alles wordt zo professioneel en zorgvuldig aangepakt en gecommuniceerd. Ik vind dat ontzettend knap, want ik weet dat dit allesbehalve vanzelfsprekend is en dat er veel energie in wordt gestoken om dit te voor elkaar te krijgen. Het is zo fijn om te weten dat er mogelijkheden zijn om weer een actievere plek in de maatschappij in te nemen, zodra mijn gezondheid dat toelaat. De rondleidingen van Mileen van de Regenbooggroep hebben hier zeker aan bijgedragen. De Opstap is zoveel meer dan een organisatie die cursussen organiseert. Het concept is zo goed uitgedacht, er komt zoveel bij kijken: de festiviteiten, het exposeren, de introductie van de overige Regenbooggroep-activiteiten, de uitstapjes: allemaal mogelijkheden om te verkennen hoe actiever te participeren in de maatschappij. Ik hoop nog heel lang te kunnen genieten van De Opstap!

Wat biedt De Opstap?

De Opstap biedt dagbesteding in de vorm van creatieve cursussen voor Amsterdammers die kwetsbaar zijn ten gevolge van psychische problematiek.

Je kunt cursus volgen voor één dagdeel per week. Daarnaast bieden wij een vrije werkplaats.

De lessen zijn serieus en vragen om betrokkenheid. Aan de hand van opdrachten kun je je talenten en technieken ontwikkelen. Het samen bekijken van het werk is onderdeel van de les.

Contact

De Opstap is HKZ gecertificeerd.Stichting De Opstap
Mauritskade 24
1091 GC Amsterdam
020 665 62 15
info@deopstap.nl

Wij zijn van maandag t/m donderdag telefonisch bereikbaar.

Kennismakingsgesprekken worden op afspraak gedaan.